• Stort sortiment
  • Nordens äldsta racketsportspecialist
  • Suverän kundservice
PÅSKREA!

Vilket padelracket ska jag välja?

Den berömda djungeln. Oavsett vart du befinner dig i din padelkarriär så är det svårt att veta vilket padelracket som passar just dig, din nivå och framförallt din spelstil. Som nybörjare rekommenderar vi dig till att använda ett mjukare padelracket, då du enklare genererar fart, marginalerna för felträffar ökar samt att träffkänslan helt enkelt absorberar bättre samt är mer förlåtande. Vi rekommenderar även en rund form och en låg balans, alternativt ett droppformat padelracket med medelbalans om du känner att du har en något mer offensiv och äventyrlig spelstil. Till föredetta tennisspelare rekommenderar vi dropp eller diamantformade racketar oftast, då tennisspelare är vana med att träffa ganska högt upp på racket.

När du kommer upp i en högre nivå, motionär och uppåt, så är det sagt att du naturligt ska ha ett mer topptungt padelracket med en mindre sweet spot. Detta stämmer inte alltid. Det finns en rad olika aspekter att ta in och det finns världsspelare som fortfarande föredrar mjuka, lågbalanserade padelrack, precis som den typiska nybörjaren gör. 

Skillnader mellan padelrack

När Padel först tog landet med storm för några år sedan så var det många som inte trodde att padelrack egentligen skiljde sig åt så mycket. Det var lika roligt varje gång att gå ut på padelbanan med en kund, med två eller tre identiska till utseendet padelrack och märka av den stora skillnaden som hen faktiskt skulle komma att uppleva. 

Formen: 

Formen spelar en avgörande roll för hur padelrack skiljer sig åt. Det finns i grunden tre olika former, men sedan har innovativa märken som Prince, Varlion och Siux tillverkat padelrack som är emellan dropp och diamant samt mellan runt och dropp. Den mest avgörande skillnaden mellan formerna är oftast balansen som hänger med. På runda padelrack är balanspunkten låg. På droppformade padelrack är balansen oftast medel och på diamantformade padelrack är balansen oftast hög.  Detta har dock revolutionerats en del på sistone. Exempelvis så har Babolats nya Viper samt Veron Counter en topptung balans, trots att utformningen är rund. Det innebär att du får ta del av den centrerade och väldigt generösa sweetspoten men att du även har den tyngd som krävs för att smasha ut bollen ur buren. 

Ju högre balanspunkt ett padelracket har, desto högre upp sitter sweetspoten normalt sett. Ju högre upp balanspunkten sitter, desto mindre blir sweetspoten. Ju högre balanspunkten är i padelracket, desto högre krav är det på dig som spelare att träffa rätt. På lågbalanserade padelrack kan du få till bra träffar även när bollen träffar längre ut mot ramen, vilket är ett starkt argument till varför ett runt padelracket är rekommenderat till nybörjaren.

Materialet: 

Det finns hundratals av olika materialsammansättningar och kombinationer på marknaden numera. De mest använda materialen i padelrack i träffytan är glasfiber och kolfiber. Glasfiber är ett lite finare, mjukare material med absorberande egenskaper. Med en mjukare träffyta får du mer lättåtkomlig fart, träffkänslan blir i allmänhet mer förlåtande och skonsam och känslan i placeringar blir ofta bättre. Man kan dock uppleva träffkänslan som svampig och att det är svårt att generera riktig kraft. Detta är den vanligaste anledningen för våra kunder som tar steget från glasfiber till kolfiber. 

Kolfiber är ett styvare, hårdare och mer hållbart material med snabbare återhämtning. Ju fler kolfibertrådar det är i ett padelracket desto mer respons, rekyl och kraft genererar du. Men på samma gång som träffytan blir styvare, ställs det högre krav på dig som spelare då du kommer att bli bestraffad hårdare när du inte träffar rätt. Kolfiber kan även ställa till det för armbågen om du träffar fel då kolfiber inte absorberar lika väl. En missuppfattning som ofta görs är att ju styvare ditt racket är, desto mer fart får du. Detta stämmer inte. Du får mindre fart ju styvare ditt racket är men mer kontroll och precision och framförallt då kraft och respons i bollträffen. Det finns en mängd olika styvheter och nivåer på kolfiber.

Kärnan: 

Skummet i racket spelar stor roll. Kanske störst roll. Ett padelracket som har ett styvt kolfibermaterial kan upplevas som mjukt, om kärnan är mjuk. De mest innovativa padelmärken så som Nox, Bullpadel, Babolat, Siux med fler har även börjat producera kärnor med flera lager. Dessa olika lager består av olika densiteter för att ge spelaren en mångfaldig och flexibel upplevelse på padelbanan. Bullpadel har sin multieva kärna som uppträder på olika sätt beroende på din svinghastighet och hastigheten på bollen som du träffar. Detta tillåter dig som spelare att få mer hjälp i form av mjukhet och fart i svårare, långsammare lägen, medan du får en styvare träffbild vid snabbare svingar och bollar, exempelvis när du ska smasha bollen ur buren eller när du står framme vid nät och försvarar. Babolats version av detta är deras nya X-Eva kärna. Nox har en egen kärna som kallas för HR3, High Recovery 3 layers. 

Vad bör jag tänka på när jag köper ett padelracket?

Överväg vad dina ambitioner med din padel är. Billigare padelracketar tenderar att hålla sämre och då kan det vara lika bra att investera i ett lite dyrare padelracket, trots att du är nybörjare. Dyrare racketar är inte nödvändigtvis svårare eller mer bestraffande, då det finns toppmodeller från toppmärken som fungerar lika bra för en nybörjare som för ett proffs. 

Om du inte är riktigt säker ännu vilken typ av spelare som du tror att du är, så rekommenderar vi således ett billigare racket, alternativt ett droppformat racket som ger dig en smak för allt. 

Vad ska jag mer tänka på?

Vi rekommenderar att du tillsammans med köpet av padelracket även köper till ett ramskydd för att skydda ditt racket. Även en överlinda är obligatorisk, då padelrack nästan alltid kommer med endast underlindan applicerad. Underlindan ska du helst inte vara i direkt kontakt med, då denna är dyrare och svårare att byta ut. Underlindan har även viktiga funktioner, då det är denna som hämmar vibrationer och minskar chansen för att du påfrestar din arm. Vi rekommenderar att du börjar med en linda, men om greppet blir för smalt, så går det bra att sätta på fler. 

Glöm inte att vi på Tengo brinner för padel och vi ser fram emot att guida dig till ditt framtida padelracket. Vi finns tillgängliga för rådgivning men vi har även en dedikerad telefonlinje just för detta. Du ringer snabbt och enkelt till 010-4441800 så kopplas du till en av våra produktrådgivare. Vi ser fram emot att höra från dig!

-66% Nox X-One, Padelracket
279 kr
819 kr
Kampanj
-70% RS Cobra Womens Ice Edition, Padelracket
379 kr
1 249 kr
Kampanj
-69% Adidas Metalbone #Greenpadel, Padelracket
839 kr
2 699 kr
Kampanj
-52% STIGA Art, Padelracket
1 195 kr
2 499 kr
Kampanj
-54% Babolat Storm, Padelracket
459 kr
999 kr
Kampanj
-40% Babolat Veron Counter, Padelracket
1 553 kr
2 599 kr
Kampanj
-66% RS Serpent Elite Women, Padelracket
779 kr
2 299 kr
Kampanj
-38% Adidas Metalbone HRD, Padelracket
2 739 kr
4 399 kr
Kampanj
-32% Adidas adipower LIGHT 3.2, Padelracket
2 637 kr
3 889 kr
Kampanj
-14% Head Graphene 360+ Alpha Motion, Padelracket
2 056 kr
2 399 kr
Kampanj
-70% Adidas Metalbone Youth 3.1, Padelracket
455 kr
1 499 kr
Kampanj
-30% Adidas Metalbone CTRL 3.2, Padelracket
2 936 kr
4 199 kr
Kampanj
-66% Babolat Revenge Woman, Padelracket
639 kr
1 899 kr
Kampanj
-18% Adidas Metalbone Carbon, Padelracket
2 459 kr
2 999 kr
Kampanj
Bullpadel Vertex 03 Comfort 23, Padelracket
2 795 kr
2 799 kr
Kampanj
-66% Babolat Contact, Padelracket
412 kr
1 199 kr
Kampanj
-41% Bullpadel Vertex 03 CTR 23, Padelracket
2 356 kr
3 999 kr
Kampanj
-53% Babolat Vertuo Technical
806 kr
1 699 kr
Kampanj
-58% Head Flash Pro, Padelracket
624 kr
1 499 kr
Kampanj
-62% Adidas Rx100, Padelracket
499 kr
1 299 kr
Kampanj
-44% Varlion Bourne Summum Carbon Black, Padelracket
-46% Adidas RX 1000, Padelracket
760 kr
1 399 kr
Kampanj
-65% Babolat Defiance Woman
525 kr
1 499 kr
Kampanj
-43% Head Graphene 360+ Zephyr, Padelracket
1 089 kr
1 899 kr
Kampanj
-10% Adidas RX Series Red, Padelracket
1 984 kr
2 199 kr
Kampanj
-44% Bullpadel Hack 03 CTR 23, Padelracket
2 244 kr
3 999 kr
Kampanj
-41% Bullpadel Elite W 23, Padelracket
1 888 kr
3 199 kr
Kampanj
Bullpadel Flow Light, Padelracket
1 395 kr
1 399 kr
Kampanj
-64% Our Padel Story Chapter Two, Padelracket
499 kr
1 399 kr
Kampanj
-30% RS Cobra Womens Edition All Pink W Silver Logo, Padelracket
-41% Bullpadel Vertex 03 23, Padelracket
2 361 kr
3 999 kr
Kampanj
-20% Wilson Accent Padel, Padelracket
1 679 kr
2 099 kr
Kampanj
-14% RS X-Series Womens Edition Sandy Mint, Padelracket
-46% Head Zephyr Pro, Padelracket
1 049 kr
1 949 kr
Kampanj

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få unika rabatter, erbjudanden, de senaste nyheterna, inspiration och mycket mer!

Genom att fylla i min e-postadress godkänner jag att Tengo behandlar mina personuppgifter för att kunna skicka marknadsföringsmaterial som anpassats till mig enligt Tengos integritetspolicy.

  • Många leveransalternativ
  • Öppet köp i 14 dagar
  • Suverän kundservice

Din kundvagn(0 st)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan